Hopp rett ned til innholdet

Boligkonferansen i Kongsberg: Et samlingspunkt for fremtidens vekst

Kongsberg er i sterk vekst, og behovet for nye boliger og et attraktivt bymiljø er større enn noensinne. Under den første boligkonferansen i byen samlet nær 140 deltakere seg for å diskutere muligheter, prosjekter og samarbeid som skal forme fremtidens Kongsberg.

Vi vil, vi tør og vi skal

Kongsberg står midt i en historisk industrivekst 

En utvikling som krever både nytenking og samarbeid. For første gang ble det arrangert en egen bolig- og eiendomskonferanse i byen, med mål om å løfte frem mulighetene og løsningene for boligbransjen lokalt og nasjonalt. Med nær 140 deltakere samlet konferansen både offentlige og private aktører for å stake ut kursen videre for en by i endring. Kongsberg kommune og Kongsberg Næringsforum var arrangører, og det var deltakere fra hele Kongsbergregionen.

Ordføreren satte tonen: – Vi vil, vi tør, og vi skal!

Konferansen ble åpnet av ordfører Line Spiten, som i sin innledning understreket viktigheten av felles innsats for å møte den raske veksten Kongsberg står overfor. Med tydelig engasjement formidlet hun kommunens vilje til å være en aktiv og drivende kraft i utviklingen:
– Vi vil, vi tør, og vi skal, sa Spiten – og høstet applaus fra salen.

Bilde av ordfører fra boligkonferansen.
Bilde av Ørjan Stengelsrud i KDA under konferansen.

Behovet er stort – og det haster

Veksten i Kongsberg er ekstraordinær. Bare Kongsberg Defence & Aerospace ansetter over 400 nye medarbeidere i året – og dette er bare én av mange aktører i industribyen. Ørjan Stengelsrud fra Kongsberg Gruppen kunne fortelle at det vil være behov for 4–5000 nye årsverk de kommende årene.

Og for å sikre stabil arbeidskraft, må folk bo nær arbeidsplassen. Det er derfor det er viktig å bygge en sterk region.

– Her må vi bare gønne på, avsluttet han engasjert.

Menon-rapporten

Viktigheten av bolig, attraktivitet og møteplasser

Bredo Larsen, Vice President Strategy & Programs i KDA, presenterte en fersk analyse fra Menon Economics, utarbeidet i samarbeid med Kongsberg kommune. Rapporten peker på store muligheter for byen, samtidig som den identifiserer viktige suksessfaktorer for å håndtere veksten. Kommuner som lykkes, kjennetegnes blant annet av høy boligbygging – spesielt blokker og leiligheter med sentral beliggenhet.

Samtidig understrekes det at det ikke holder med boliger alene. For å tiltrekke og beholde nye innbyggere må vi også satse på attraktivitet, byliv og gode møteplasser. Det handler om å skape et helhetlig og levende lokalsamfunn der folk ønsker å bosette seg – også på fritiden. Rapporten fremhever også betydningen av å legge til rette for arbeidsplasser for partnerne til nye arbeidstakere, som en viktig del av å lykkes med langsiktig bosetting.

Bilde av Bredo Larsen under konferansen.
Bilde av Martin Hartman Aasness under konferansen.

Kommunen er med på laget

Kommunalsjef for samfunnsutvikling og tekniske tjenester, Martin Hartmann Aasness, holdt et innlegg der han understreket at planene allerede er lagt til rette for sentrumsnære boligprosjekter,

i tråd med behovene den sterke veksten skaper. Han løftet også frem viktigheten av å styrke møteplasser og sørge for at innbyggerne bruker byens eksisterende tilbud. Samspillet mellom boligbygging, byliv og hverdagskvalitet er avgjørende for å lykkes i å gjøre Kongsberg til et attraktivt sted å bo – både for dagens og morgendagens innbyggere.

Nye boligprosjekter i horisonten

Flere aktører benyttet konferansen til å presentere sine fremtidsplaner. PK Eiendom og Bane NOR viste frem prosjektet for Nye Hellebæk, mens Scala eiendom presenterte spennende konsepter for smarte, kompakte leiligheter i sentrum – spesielt rettet mot unge boligkjøpere.

Det blei også lansert en nyhet – Kongsberg Brygge, et bolig- og næringsprosjekt ved bruenden og Magasinparken. Dette er et initielt samarbeid mellom gårdeier Cato Zachrisen og Kongsberg kommune.

Dette er områder med stort potensial for byutvikling og boligmangfold.,

Bilde av prosjektet til Scala Eiendom.
Bilde av prosjektet til Scala Eiendom.

Optimisme og muligheter i Kongsberg

Til tross for høye byggekostnader og svak lønnsomhet i boligprosjekter – en utfordring som merkes i hele Europa – satses det tungt i Kongsberg. I sentrum av byen investerer Skanska egenkapital i Nova Park, selv i konkurranse med storbyprosjekter nasjonalt og internasjonalt.

Gapet mellom nybygg og bruktboligpriser er stort, men Kongsberg har et betydelig mulighetsrom – spesielt blant unge voksne (30–35 år) og eldre som vil bytte enebolig med leilighet.

Ifølge Olav T. Løvstad i DNB er byggingen den enkle delen. Nøkkelen ligger i samarbeid mellom næringsliv, eiendomsutviklere og kommunen – og i å løfte bylivet og de urbane kvalitetene.

Stemningen på konferansen var tydelig: Optimismen i Kongsberg skiller seg ut. Det gir et sterkt utgangspunkt når nye prosjekter nå settes i gang og byggekranene reiser seg i bybildet.

Skue Sparebank og Sparebank 1 Sør-Norge presenterte sine lokalbanker og finansieringsløsninger, med mål om å støtte både nye boligkjøpere og utbyggere.

 

Hopp rett ned til innholdet